Så här funkar trädfällning

Det är många som hört av sig och vill ha information om hur trädfällning går till, därför tänkte vi att det var på tiden att göra ett inlägg om just detta ämne.

Det finns olika metoder för trädfällning, med kap- och bindningsmaskin samt med handsåg. I denna artikel kommer vi fokusera på hur det går till med kap- och bindningsmaskin.

Först och främst måste du se till att ha rätt utrustning. Du behöver en kap- och bindningsmaskin som är anpassad efter storleken på trädet du ska fälla. Dessutom behöver du en krok och lina för att binda fast trädet när det väl är nere.

När du har all utrustning iordning så är det dags att börja med fällningen. Först går du runt trädet och ser till att det inte finns några lösa grenar som kan falla ner och skada någon. Sedan börjar du kapa av de grenar som hänger över vägen eller som kan vara i vägen för kap- och bindningsmaskinen.

Nu är det dags att sätta igång med själva fällningen. Du börjar med att göra en snitt runt stammen ca 30 cm upp från marken. Detta gör du för att hindra trädet från att spricka upp när det faller. Sedan fortsätter du med att skära av stammen cirka en meter ovanför snittet du gjorde tidigare.

Nu när du har skurit av stammen så är det dags att binda fast trädet med kroken och lina. Detta gör du för att hindra trädet från att falla och skada någon eller något. När du har kroken och lina på plats så är det bara att trycka igång kap- och bindningsmaskinen. Maskinen kommer nu att dra ner trädet på en kontrollerad och säkert sätt.

När trädet väl är nere så är det bara att koppla loss linorna, sedan är din trädfällning klar.

// Mikael i Uppsala