Bilservice

Idag ska vi prata om bilservice. Enligt Wikipedia är bilservice en verksamhet som syftar till att förebygga, upptäcka och åtgärda fel på bilar. Service kan utföras av biltillverkare, auktoriserade verkstäder eller andra typer av företag.

Det finns olika typer av service som man kan göra, allt från den obligatoriska årliga servicen till mer omfattande serviceinspektioner och reparationer. De flesta biltillverkare har egna serviceavtal som man kan teckna för en viss kostnad, och då får man ofta bättre pris på servicen än om man går till en vanlig verkstad.

Det finns många olika saker som hör till bilservice, allt från oljebyten och filterbyte till kontroll av däcktryck och bromsar. En grundläggande service innebär oftast ett oljebyte samt byte av motor- och luftfilter. Detta är något som bör göras ungefär var 1500 mil, eller en gång per år, oberoende av hur mycket man kör.

Serviceinspektioner är oftast mer omfattande och kan innehålla allt från att byta olja och filter till att kontrollera bromsar och däcktryck. Serviceinspektionerna brukar utföras vart tredje eller fjärde år, eller vart 20-25 000:e mil, beroende på bilmodell. Det finns också många verkstäder som erbjuder olika paketpriser på service och reparationer, så det kan löna sig att jämföra innan man bestämmer sig för en verkstad.

En sak som är viktig att tänka på är att man inte alltid behöver gå till en auktoriserad verkstad för bilservice. Det finns många bra oberoende verkstäder som ofta kan erbjuda bättre priser än auktoriserade verkstäder. Det viktigaste är att man hittar en verkstad som man litar på och som har bra kunskap om bilar.

Hur ofta man behöver göra det skrev jag om innan, har du en ny bil och glömmer av att göra service så slutar garantierna att gälla, så det är viktigt att man inte missar det. Det var några rader om detta, mvh,

Jocke i Umeå