Lantbruk i stor och liten skala

Hejsan på er

Den här våren och sommaren håller vi på att odla en del grönsaker och sånt här hemma, nästan som vårt egna lilla lantbruk fast ett riktigt lantbruk skulle jag aldrig orka sköta. Det räcker med det vi har nu och även om det är väldigt roligt och oerhört gott att plocka sin egen sallad och äta egenodlat så kräver det ju också en hel del arbete. Vi stannar ibland till på en gård strax utanför Eskilstuna och köper ägg med jämna mellanrum, då vet vi att det är närproducerat och att det dessutom är från frigående höns som får springa lösa utomhus. Det känns så mycket bättre att äta när man vet att djuren har det bra.

I övrigt äter vi mycket vegetariskt här hemma men även fick ibland. Sen betyder det inte att vi aldrig äter något onyttigt för vi älskar att baka, allt från paj och muffins till kladdkaka eller tårta när vi ska fira någon eller något. Det känns också roligt och värdefullt att lära barnen om hur man odlar och hur man sen kan skörda det man sått om man tagit hand om det man har. En sån där lärdom som också blir väldigt metaforisk.

Man måste sköta om det man odlat, de möjligheter man sår, men sen måste man också ha tillit till processen och ha tålamod för vi ser ju inte vad som händer under jorden. Men får de sin näring i form av sol och vatten, så kommer det när vi minst anar spricka igenom jorden. Då måste vi fortsätta vårda våra plantor så att de får rätt förutsättningar att växa och blomma ut. Precis så ska vi ta hand om både våra möjligheter och oss själva. Odla och äta eget är gott men det är också priset efter man jobbat för det. Kram på er